سرویس سیاست مشرق - حادثه نفت کش سانچی که به از بین رفتن خدمه ایرانی این نفتکش انجامید و بازهم هموطنان را داغدار کرد از جمله موارد بحرانی بود که اینبار نیز خارج از مرزهای کشورمان در آنهم ساحل چین اتفاق افتاد. محمولهٔ نفتکش سانچی نفت فوق سبک با درجهٔ اشتعال بسیار بالا بود که این موجب آتشسوزی فوقسریع کشتی شد. نوع عکسالعملها و مدیریت این بحران و رایزنیهای مربوط به آن نیز از جمله مواردی است که بسیار حائز اهمیت است. اینکه دولت دوازدهم که از دوره قبل خود را دولت دیپلماتیک نامیده در این موضوع چه رایزنیهای دیپلماتیکی برای یاری رساندن به هموطنانمان در این راستا انجام داده است و نحوه مدیریت بحران دولت در این حادثه چگونه بوده است سئوالی است که باید با دنبال کردند روند این موضوع به پاسخ آن رسید.
در این رابطه به روند واکنشهای مقامات دولتی به حادثه سانچی میپردازیم:
توضیحات قشقاوی درباره وضعیت۳۰ خدمه ایرانی ناپدید شده در آبهای چین (۱۷ دیماه)
حسن قشقاوی معاون پارلمانی، کنسولی و امور ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه با بیان اینکه در این ارتباط با سفیر ایران در چین رایزنیها و گفتوگوهایی داشته است، گفت: با توجه به اینکه این اتفاق در ۱۶۰ مایلی شانگهای رخ داده با سرکنسول کشورمان در شانگهای نیز در ارتباط هستیم تا از جزئیات دقیق اتفاق رخ داده، اطلاع پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه طبعا هرگونه اطلاع رسانی از سوی وزارت خارجه در این زمینه مستلزم اطلاعات دقیق از این اتفاق است، اظهار کرد: دوستان ما در سفارت ایران در چین و همچنین کنسولگری کشورمان در شانگهای در ارتباط با مقامات چینی هستند تا به طور کامل از ابعاد قضیه اطلاع پیدا کنند.[۱]
احتمال پرداخت ۱۰ میلیون دلار توسط بیمههای ایرانی(۱۷ دیماه)
عبدالناصر همتی، رئیس کل بیمه مرکزی در مورد پوشش بیمه نفتکش سانحهدیده ایران در آبهای چین گفت: این نفتکش تحت مدیریت شرکت ملی نفتکش ایران و به ارزش ۳۲ میلیون دلار بوده است. محموله نفتکش میعانات گازی و نوع قرارداد FOB بوده است، یعنی خریدار محموله را روی عرشه تحویل گرفته است. بر این اساس به احتمال قوی مسئولیت محموله بر عهده خریدار کرهای است.
همتی در مورد جزئیات پوشش بیمه نفتکش ایرانی گفت: ۳۰ درصد بیمهنامه توسط شرکتهای بیمه داخلی پوشش داده شده است که ۲۰ درصد از سوی بیمه البرز و ۱۰ درصد از سوی بیمه ملت است. از این ۳۰ درصد نیز ۵۰ درصد بیمهنامههای فوق نزد بیمه مرکزی پوشش بیمه اتکایی داشته است.
رئیس کل بیمه مرکزی اضافه کرد: ۷۰ درصد پوشش بیمهنامه این نفتکش نیز متعلق به یک شرکت بیمه نروژی است. همچنین مسئولیت پوشش بیمه فوت و نقص عضو خدمه کشتی و همچنین آلودگی احتمالی دریا با P&I کلوپ بینالمللی است.[۲]
قاسمی: هنوز با قطعیت نمیتوانیم بگوییم کارکنان نفتکش ایرانی با چه سرنوشتی مواجه شدهاند(۱۸ دیماه)
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه درباره آخرین اخبار مربوط به سرنوشت ۳۲ تن از کارکنان نفتکش متعلق به ایران در آبهای نزدیک به چین، گفت: با وجود امدادرسانی و اعزام هلیکوپترها و کشتیهای امداد هنوز وضعیت در حاشیه این نفتکش وخیم است و نشت نفت و آتشسوزی ادامه دارد. ستاد بحرانی در چین تشکیل شده است و سفارت ایران و کنسولگری ما در شانگهای از ابتدای امر دستورالعمل لازم برای گفتوگو با مقامات چینی را دریافت کرده است. متاسفانه تا ساعتی پیش هیچ چیز مشخص در رابطه با مشخص شدن سرنوشت ۳۲ تن مفقود شده شامل ۳۰ ایرانی و دو بنگلادشی به دستمان نرسیده است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: با خبر شدیم که در بین کارکنان ایرانی چند دانشجوی دریانوردی حضور داشتند و احتمالا همسر یکی از کارکنان در نفتکش حضور داشته است.
قاسمی افزود: این نفتکش در اجاره کره جنوبی و نیز شرکت ایرانی بوده است. ما منتظر اطلاعرسانی بیشتر هستیم و اکنون به قطعیت نمیتوانیم بگوییم که این تعداد با چه سرنوشتی مواجه شدهاند.[۳]
توضیحات سرکنسول ایران در شانگهای در مورد علت کندی عملیات اطفای حریق نفتکش ایرانی(۱۸ دیماه)
سرکنسول ایران در شانگهای در مورد علت کندی عملیات اطفای حریق نفتکش ایرانی گفت که هماکنون یک لکه نفتی ۱۰۰۰ متری اطراف کشتی را فراگرفته است و کشتیهای امدادرسان نمیتوانند برای اطفای حریق به آن نزدیک شوند.
علیرضا ایروش در سخنانی اظهار کرد: ساعت ۸ عصر روز شنبه در شرایط جوی نامساعد و تاریکی هوا و مه شدید این حادثه اتفاق افتاده است و روند بررسی و علتیابی اکنون در حال بررسی است. کشتی که با نفتکش ایرانی اصابت کرده است به یکی از جزایر نزدیک به شانگهای هدایت خواهد شد تا مورد بررسی قرار بگیرد تا شاید بتوان از شواهد و شاهدان زنده، اطلاعات بیشتری را کسب کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا روند امدادرسانی و اطفای حریق با کندی روبهرو شده است، گفت: نفتکش ایرانی از لحظه تصادف همچنان در حال سوختن است و شدت آتش و انفجار و انتشار نفت در آبهای مجاور مانع از انجام به موقع عملیات حریق شده است.
او تاکید کرد که همه کشتیهای امدادرسان در صحنه حضور دارند و منتظر شرایط مساعد برای انجام عملیات اطفای حریق هستند. لازمه انجام عملیات اطفای حریق آن است که کشتیهای امدادرسان بتوانند به فاصله ۱۵۰ متری کشتی در حال سوختن برسند که لکه نفتی هماکنون حدود ۱۰۰۰ متر اطراف کشتی را فرا گرفته است، بنا بر این دسترسی به کشتی بسیار دشوار است، با این وجود منتظر شرایط مساعد هستیم تا بتوانند نزدیک شوند و عملیات اطفا را آغاز کنند.[۴]
جسد یکی از مفقودین نفتکش ایرانی پیدا شد (۱۸ دیماه)
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی از پیدا شدن جسد یکی از مفقودین حادثه برخورد نفتکش ایرانی با کشتی باری چینی خبر داد.
محمد راستاد - معاون وزیر راه و شهرسازی - با اشاره به حادثه برخورد نفتکش ایرانی با کشتی باری چینی در آبهای چین و مفقود شدن ۳۲ پرسنل نفتکش ایرانی اعلام کرد: اقدامات برای انتقال این جسد به شانگهای و شناسایی هویت آن در حال انجام است.
راستاد بر ادامه جستوجو برای پیدا کردن سایر مفقودین تاکید و اظهار کرد: عملیات اطفاء و امداد ادامه دارد اما حجم حریق و انفجار در تمام مخازن کشتی به میزانی است که عملیات امدادرسانی را با سختی و مشکل مواجه کرده است اما کماکان عملیات ادامه دارد.[۵]
دستور رییس جمهور برای بکارگیری همه توان ملی جهت رسیدگی به وضعیت کارکنان نفتکش ایرانی(۱۹ دیماه)
حسن روحانی درجلسه روز سه شنبه با حضور وزیران امور خارجه، نفت و راه و شهرسازی و سایر مسوولان ذیربط برگزار شد، پس از استماع گزارشها، تاکید کرد که مهمترین موضوع در مرحله کنونی تعیین سرنوشت و رسیدگی به وضعیت کارکنان این نفتکش و خانوادههای عزیز آنان است و همزمان نیز باید پیگیریهای لازم حقوقی برای جبران خسارات وارده، انجام گیرد.
رئیس جمهور در این جلسه پس از گزارش زنگنه وزیر نفت و آخوندی وزیر راه و شهرسازی، از آنها خواست که ضمن ارائه گزارش نهایی و فنی از دلایل حادثه، پیگیریهای لازم برای رسیدگی به ابعاد مختلف حادثه و بویژه سرنوشت کارکنان کشتی و حانوادههای این عزیزان را انجام دهند.
روحانی همچنین ضمن اخذ گزارش دکتر ظریف از پیگیریهای وزارت امور خارجه، دستور داد تا تمام امکانات دستگاه دیپلماسی برای پشتیبانی سیاسی و حقوقی، تسریع عملیات اطفای حریق، رسیدگی به وضعیت کارکنان و مذاکرات لازم با کشورهای همجوار ساحلی فعال شود.[۶]
قشقاوی: برای اعزام گروه زبده جهت خاموش کردن کشتی نفتی اعلام آمادگی کردهایم(۲۰ دیماه)
حسن قشقاوی معاون کنسولی، پارلمانی و امور ایرانیان خارج از کشور وزارت خارجه با بیان اینکه ما به طرف چینی اعلام کردهایم که حاضریم گروههای زبدهای را برای کمک به خاموش کردن کشتی نفتی ایران که در آبهای چین در اثر برخورد با یک کشتی باری دچار آتشسوزی شده است، اعزام کنیم، گفت: در حال حاضر نمیتوان نفیا و اثباتا در مورد وضعیت سرنشینان این کشتی اظهارنظری کرد.
وی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه طبق آنچه که به ما اعلام شده از ۹ شب گذشته به وقت شانگهای مقدار زیادی آتش این کشتی فروکش کرده است ولی همچنان ریسک بالایی برای اقدام به نجات سرنشینان این کشتی با توجه به شعلههای آتش وجود دارد، افزود: ما به طرف چینی اعلام کردهایم که ایران حاضر است حتی با وجود ریسک نسبتا بالا گروههای زبدهای برای کمک به خاموش کردن این کشتی و نجات سرنشینان آن اعزام کند البته طرف چینی نیز به ما گفته اقداماتی در این ارتباط انجام دادهاند و قرار است تا فردا شرکت آتشنشانی کشتیرانی ژاپن به محل حادثه برسد.[۷]
ربیعی امشب به چین میرود (۲۲ دیماه)
وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی که به عنوان مسئول کمیته ویژه رسیدگی به حادثه نفتکش سانچی برگزیده شده است، امشب عازم چین میشود.
پس از برخورد نفتکش ایرانی در تاریخ ١٦دی ماه جاری با یک کشتی چینی که موجب حریق نفتکش و مفقود شدن ٣٢پرسنل آن شد، علی ربیعی برای پیگیری وضعیت اطفای حریق و جست و جوی مفقودین به عنوان مسئول کمیته ویژه رسیدگی حادثه نفتکش سانچی برگزیده شد.
در این راستا محمد راستاد، معاون وزیر راه و رییس سازمان بنادر و دریا نوردی که به عنوان سخنگوی این کمیته انتخاب شده اظهارکرد: آقای ربیعی امشب برای پیگیری عملیات اطفای حریق نفتکش ایرانی عازم چین است.[۸]
گفتگوی تلفنی ظریف با همتای چینی درباره نفتکش ایرانی(۲۳ دیماه)
وزیر خارجه ایران در تماس تلفنی با همتای چینی خود بر لزوم انجام تعهدات همه طرفها در سانحه اتفاق افتاده برای نفتکش ایرانی تاکید کرد.
در این تماس در خصوص اجرای برجام و لزوم انجام تعهدات همه طرفها و نیز سانحه تاسف بار برای نفتکش ایرانی گفتوگو شد.
وزیر امور خارجه چین با ابراز تاسف از بروز سانحه برای نفتکش ایرانی اعلام کرد: نیروهای امدادی چینی همه تلاش خود را برای مهار آتش به کار گرفته و به کمکهای خود ادامه خواهند داد.[۹]
روحانی: ضرورت اطلاع هر چه سریعتر از وضعیت خدمه ایرانی نفتکش (۲۳ دیماه)
حجت الاسلام حسن روحانی در تماس تلفنی با دکتر علی ربیعی که به نمایندگی از رئیس جمهور مامور رسیدگی به وضعیت نفتکش ایرانی و خدمه آن شده و هم اینک در چین حضور دارد، افزود: ضروری است با ادامه مذاکرات و پشتیبانی بیشتر وزارت امور خارجه، تمام نیازها و امکانات لازم برای دسترسی سریعتر و اطلاع از وضعیت خدمه نفتکش از کشورهای همجوار و تسریع همکاریهای دولت چین به کار گرفته شود.
رییس جمهور از وزیر کار خواست ضمن ارائه مستمر و مستقیم گزارش پیگیری حادثه، اطمینان یابد که در اولین فرصت ممکن نیروهای ایرانی و چینی برای اقدامات تکمیلی و امدادی وارد نفتکش شوند.
رییس کمیته ویژه رسیدگی به وضعیت نفتکش حادثه دیده سانچی نیز در این تماس تلفنی گزارشی را از نشست کمیته اضطراری رسیدگی به حادثه نفتکش سانچی در شانگهای چین ارائه کرد و گفت که به نمایندگی از دولت ایران از مقامهای چینی خواسته است ضمن بکارگیری تمام توان خود برای نجات دریانوردان ایرانی، در اجرای عملیات امداد و نجات بر میزان تلاشهایشان بیفزایند.[۱۰]
گزارش آخرین رایزنیهای وزارت خارجه درباره «سانچی» و سرنشینان آن(۲۳ دیماه)
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه وزارت امور خارجه کشورمان، آخرین فعالیتها و پیگیریهای دستگاه دیپلماسی کشور در ارتباط با وضعیت سرنشینان نفتکش سانچی را تشریح کرد.
بهرام قاسمی ضمن ابراز تاسف از حادثهای که برای نفتکش ایرانی و همچنین سرنشینان آن در آبهای چین رخ داده است، اظهار کرد: از همان روز نخست این اتفاق در وزارت امور خارجه ستادی مرتبط با آن تشکیل شد؛ دوشنبه گذشته در نشست خبری نیز اعلام کردم که دستورات لازم در این ارتباط به سفارت جمهوری اسلامی ایران در پکن و نمایندگی کشورمان در شانگهای داده شده است.
وی با بیان اینکه «نمایندگی کشورمان در چین در طول این مدت به صورت مکرر با مقامات چین برای پیگیری این موضوع در تماس بوده است»، تصریح کرد: از ابتدای این حادثه تلخ در خود چین نیز برای این موضوع ستاد بحرانی تشکیل شد و طی روزهای اخیر یک خط تماس دائمی بین تهران و پکن برقرار بوده است.
قاسمی با بیان اینکه «ما به طرف چینی اعلام کردهایم که از هر طریق ممکن که میتوانند تلاش بیشتری را بعمل آورند»، در عین حال گفت: دولت چین به ما اطمینان داده است که با تمام توان در این زمینه در حال تلاش است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در این ارتباط جمهوری اسلامی ایران با سازمان آیمو (سازمان جهانی دریانوردی) نیز رایزنیهایی داشته است.
وی همچنین اضافه کرد: همانگونه که در خبرها آمد؛ آقای دکتر ظریف امروز با وزیر خارجه چین در این ارتباط به صورت مفصل صحبت کردند. در این گفتوگوی تلفنی وزیر امور خارجه چین گزارشی از اقدامات انجام شده برای خاموش کردن حریق ایجاد شده و تعیین سرنوشت وضعیت سرنشینان این نفتکش ارائه و اطمینان داد که دولت چین با تمام توان به فعالیت خود ادامه میدهد تا هر چه زودتر وضعیت این نفتکش و سرنشینان آن مشخص شود.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: علاوه بر تماسهای مستمر با مقامات چینی طی روزهای گذشته و حضور برخی از مقامات و مسؤولین ذیربط ایرانی در چین، نیروهای ویژه عملیات امداد و نجات کشورمان به سمت محل حادثه اعزام شدهاند تا بتوانند در یک اقدام جمعی در جهت مقابله با آتش و اطفای حریق اقدام نمایند که امیدواریم در صورت عدم وقوع هرگونه حادثه غیرمترقبه، نیروهای مشترک ویژه امداد و نجات بتوانند تا فردا وارد نفتکش ایرانی شوند.
قاسمی افزود: وزارت امور خارجه طی روزهای اخیر علاوه بر چین با دولت ژاپن و کره جنوبی نیز در تماس مستمر بوده است و ژاپن علاوه بر همکاریهای که تاکنون صورت گرفته، قرار است با اعزام تجهیزات لازم و مورد نیاز و تیمهای امداد و نجات در این عملیات مشترک مشارکت لازم را داشته باشد.
وی همچنین افزود: علاوه بر وزارت امور خارجه در سایر وزارتخانهها و دستگاه نیز ستادهایی در این ارتباط تشکیل شده است و آنها نیز در حال انجام وظایف محوله خود میباشند.[۱۱]
وضعیت نفتکش ایرانی از زبان ربیعی(۲۳ دیماه)
مسئول رسیدگی به وضعیت نفتکش سانچی با بیان اینکه نیروهای ایرانی ساعت ۲:۳۰ بامداد به محل حریق نفتکش خواهند رسید، اظهار کرد: احتمالا ۸۰ درصد مسائل فردا روشن میشود.
علی ربیعی که در حال حاضر در چین مستقر شده بود، در گفتوگو با بخش خبری ساعت ۱۴ با اشاره به اعزام تکاوران ایرانی به محل حادثه گفت: تکاوران ایرانی با نیروهای چینی ترکیب شدند و به سمت نفتکش آتش گرفته اعزام شدهاند.
وی افزود: احتمالا فردا از ساعت ۷ صبح به وقت محلی و ۲:۳۰ به وقت ایران به محل برسند.
مسئول رسیدگی به وضعیت نفتکش سانچی در مورد وضعیت تیم عملیاتی اطفای حریق توضیح داد: در حال حاضر دو کشتی ژاپنی در منطقه مستقر شدهاند و ژاپن نیز اعلام کرده دو کشتی دیگر نیز به محل اعزام میکند. یک کشتی کرهای نیز در محل قرار دارد.
علاوه بر این سه کشتی ایرانی که برای این منظور توسط ایران اجارهشدهاند، در محل مستقر شدهاند و سه کشتی دیگر نیز برای پشتیبانی اجاره شدهاند.
ربیعی با اشاره به پیدا شدن دو پیکر صبح امروز در موتورخانه نفتکش گفت: این دو پیکر برای تشخیص هویت به سمت شانگهای در حال اتنقال هستند و باید آزمایش DNA برای تشخیص هویت آنها گرفته شوند.
وی به این سوال که چه میزان احتمال زنده بودن سایر پرسنل کشتی وجود دارد، پاسخ داد: کارشناسان معتقدند نمیتوان هیچ پیشبینی دقیقی از وضعیت پرسنل ارائه کرد. مشخص نیست فردا با چه وضعی روبرو خواهیم شد. احتمالا فردا ۸۰ درصد مسائل روشن خواهد شد.[۱۲]
جهانگیری: نجات خدمه و سرنشینان کشتی نفتکش ایرانی در اولویت است(۲۴ دیماه)
معاون اول رییس جمهور در تماس تلفنی با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن پیگیری آخرین وضعیت عملیات امداد و نجات نفتکش ایرانی، خواستار تسریع در عملیات و بکارگیری همه امکانات داخلی و خارجی در این زمینه شد.
اسحاق جهانگیری در این تماس تلفنی که صبح امروز (یکشنبه) انجام شد، با تاکید بر اهمیت نجات خدمه و سرنشینان نفتکش «سانچی» خاطرنشان ساخت؛ باید با هماهنگی بیشتر با کشورهای چین، کره جنوبی و ژاپن عملیات امداد و نجات سرعت بیشتری پیدا کند.
معاون اول رییس جمهور از دکتر ربیعی به عنوان رییس کمیته رسیدگی به حادثه این نفتکش که به کشور چین سفر کرده است، خواست تا با توجه به پیدا شدن جعبه سیاه کشتی علت حادثه را تا روشن شدن همه ابعاد ماجرا پیگیری کند.
جهانگیری با اشاره به نگرانی و انتظار مردم ایران به ویژه خانواده های خدمه کشتی برای امداد و نجات آن عزیزان، تصریح کرد، باید همه امکانات و ظرفیت سیاسی و لجستیک کشور در این خصوص بسیج شود.
ربیعی نیز در این تماس تلفنی گزارشی از آخرین وضعیت کشتی حادثه دیده و اقدامات انجام گرفته برای خاموش کردن آتش و تسریع در عملیات نجات را به اطلاع معاون اول رییس جمهور رساند.[۱۳]
پیام تسلیت رییس جمهور به مناسبت درگذشت سرنشینان نفتکش سانچی(۲۴ دیماه)
رییس جمهور در پیامی با تسلیت درگذشت سرنشینان نفتکش سانچی و همدردی با خانواده قربانیان، تاکید کرد: باید اولویت اصلی بر شناسایی و تعیین هویت جانباختگان و کاهش آلام خانوادههای این عزیزان متمرکز باشد.
متن پیام حجتالاسلام والمسلمین روحانی به این شرح است :
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
وقوع سانحه ناگوار و دلخراش آتشسوزی برای کشتی نفتکش کشورمان در سواحل شرقی چین که موجب درگذشت شهادت گونه تمامی خدمه و پرسنل زحمتکش آن شد، قلوب آحاد ملت ایران را محزون کرد.
اینجانب با ابراز همدردی، این ضایعه را به ملت بزرگ ایران به ویژه خانوادههای داغدیده از صمیم قلب تسلیت میگویم و برای آن جانباختگان مظلوم که تلاشگران عرصه اقتدار ملی و پیشگامان اقتصاد کشور هستند، علّو درجات و برای عموم بازماندگان صبر و سلامتی مسألت دارم.
هم اکنون لازم است اولویت اصلی بر شناسایی و تعیین هویت جانباختگان و کاهش آلام خانوادههای این عزیزان متمرکز باشد. در عین حال از همه دستگاههای ذیربط از جمله وزارتخانههای راه و شهرسازی، نفت و امور خارجه میخواهم با انجام اقدامات کارشناسی، علت وقوع این سانحه تأسف بار را به دقت بررسی و پیگیری قانونی لازم را برای پیشگیری از حوادث مشابه و نیز احقاق حقوق ملت ایران و خانواده های آسیب دیده به عمل آورند.[۱۴]
حسن روحانی
رئیس جمهوری اسلامی ایران
وزیر نفت: خبر درگذشت دریانوردان همچون آواری سنگین فرود آمد(۲۴ دیماه)
درپی اعلام رسمی جان باختن دریانوردان نفتکش ایرانی سانچی، وزیر نفت پیام تسلیتی صادر کرد.
متن این پیام به شرح زیر است:
انالله و اناالیه راجعون
سرانجام پس از قریب ۸ روز نگرانی و امید برای جان کارکنان خدوم نفتکش سانچی، متاسفانه خبر از دست دادن همه این عزیزان، همچون آواری سنگین فرود آمد. لذا با اندوه و تاثر فراوان ضایعه دلخراش از دستدادن جمعی از دریانوردان عزیز شرکت ملی نفتکش را به خانوادههای داغدار و همکاران ارجمندشان تسلیت عرض میکنم.
بیگمان درد و آلام خانوادههای عزادار بزرگتر از آن است که در وصف بگنجد و کلمات تسلیبخش دلهای بیقرارشان باشد.
شرکت ملی نفتکش، چه آن زمان که مستقیماً زیر مجموعه شرکت ملی نفت ایران بود و چه آن هنگام که با اجرای سیاست خصوصیسازی از شرکت نفت منفک شد، همواره در سختترین شرایط کشور، منشا اثر و خدمات ارزشمند و فراموش ناشدنی بوده که جز با رشادت و دریادلی پرسنل غیور نفتکشها جامه عمل نمیپوشید.
بار دیگر از جانب خود و صنعت نفت این حادثه جانکاه را به خانوادههای عزادار و ملت شریف ایران تسلیت و تعزیت گفته و از خداوند بزرگ برای روح بلند آن عزیزان علو درجات و برای بازماندگان شکیبایی اجر مسئلت مینمایم.[۱۵]
بیژن زنگنه، وزیر نفت
پیام تسلیت ظریف در پی جان باختن کارکنان نفتکش سانچی (۲۴ دیماه)
وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی جان باختن شهادت گونه کارکنان نفتکش سانچی را تسلیت گفت.
متن پیام وزیر خارجه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انالله و انا الیه راجعون
ضایعه دردناک جان باختن شهادت گونه کارکنان نفتکش سانچی همه مردم ایران را در کنار خانواده ها و همکاران این عزیزان قهرمان عزادار ساخته است. در چندین روز گذشته همه ما ایرانیان مضطرب و چشم نگران، اخبار مربوط به فرزندان محبوس خود در نفتکش سانچی را هزاران کیلومتر دورتر از خانه خود، در میان آب های بی نهایت، دنبال کردیم؛ فرزندانی سخت کوش و گمنام که در راه تامین منافع ایران عزیز و حضور سربلند در عرصه مبادلات جهانی، سختیهای بسیاری را در تمامی سالهای گذشته و در طول خدمت فداکارانه خود به جان خریدند و اینک، در میان شعلههای آتش، جاودانه شدند.
همه دست اندرکاران در کشور و همکاران من در وزارت امور خارجه و در نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه با تمام وجود برای نجات جان این دلاور مردان کوشیدند اما متاسفانه سرنوشت خط دیگری را رقم زد و ما اکنون داغدار همه این قهرمانانیم.
وزارت امور خارجه در کنار سایر دستگاههای ذیربط با استفاده از همه ظرفیتهای خود پیگیریهای قانونی لازم را برای علتیابی دقیق حادثه و استیفای حقوق ملت ایران و خانوادههای داغدار به عمل خواهد آورد.
اینجانب ضمن ابراز تالم و تاسف عمیق نسبت به جان باختن شهادت گونه کارکنان نفتکش سانچی، این ضایعه دردناک را به ملت شریف ایران، خانواده های داغدار و همکاران این عزیزان تسلیت گفته و برای آنان علو درجات و برای عزیزانشان صبر و اجر مسالت دارم.[۱۶]
محمدجواد ظریف
وزیر امور خارجه
معاون پارلمانی رئیس جمهور: همه افرادی که در نفتکش بودند اجر شهید دارند(۲۴ دیماه)
معاون پارلمانی ریاستجمهوری با بیان اینکه طبق آموزههای دینی، افرادی که در دریا غرق میشوند و برای معیشت مردم در تلاش هستند، شهید محسوب میشوند، گفت عزیزانی که در نفتکش سانچی بودند اجر شهید دارند.
حسینعلی امیری در پی انتشار خبر فوت شدن ۳۲ پرسنل نفتکش سانچی برای ابراز تسلیت از سوی ریاست جمهوری به شرکت ملی نفتکش آمد و در جمع خانوادههای پرسنل نفتکش سخنرانی کرد.
وی با بیان اینکه صحبت کردن در چنین محفل و مجلسی بسیار سخت است، گفت: صحبت کردن در چنین مجلس غم، عزا و سوگ عزیزان و مردان و خواهری فداکار، خدمتگزار و صدیق که برای اعتلا و سربلندی این کشور و برای رفاه مردم کار سخت، پرخطر و پرریسکی مانند دریانوردی را انتخاب کردند، بسیار سخت است.
معاون پارلمانی ریاستجمهوری ادامه داد: دریانوردی با کشتیهای نفتکش همواره ریسک و خطر را چند برابر میکند اما عشق به وطن این عزیزان را در مسیری قرار داد که آگاهانه این شغل را انتخاب کردند.
امیری با اشاره به دیداری که با ریاست جمهوری داشت، گفت: ایشان امر کردند به نمایندگی از خودشان خدمت خانوادههای محترم که عزیزان خود را در سانحه از دست دادهاند، و برای عرض تسلیت و احترام برسم.[۱۷]
جهانگیری جان باختن سرنشینان کشتی نفتکش را تسلیت گفت(۲۴ دیماه)
معاون اول رییس جمهور در پیامی با اشاره به حادثه جانکاه و دردناک جان باختن مظلومانه و شهادت گونه خدمه تلاش گر نفتکش سانچی، این ضایعه تأسف انگیز ملی را به عموم ملت ایران و به ویژه به خانوادههای شریف و عزادار تسلیت گفت.
متن کامل پیام اسحاق جهانگیری در این باره به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انالله و اناالیه راجعون
متأسفانه یک هفته تلاش شبانه روزی تیم های امداد و نجات و اقدامات و پیگیری های مستمر برای نجات جان جمعی از عزیزان سخت کوش و تلاش گر نفتکش سانچی که در سواحل شرقی چین دچار سانحه و آتش سوزی شد، بی نتیجه ماند و حادثه جانکاه و دردناک جان باختن مظلومانه و شهادت گونه این عزیزان، ملت ایران را داغدار کرد.
این ضایعه تأسف انگیز ملی را به عموم ملت ایران و به ویژه به خانواده های شریف و عزادار صمیمانه تسلیت می گویم و از خداوند بزرگ برای جانباختگان عرصه تلاش و خدمت غفران و رحمت واسعه الهی و برای بازماندگان صبر و اجر مسألت دارم.[۱۸]
اسحاق جهانگیری
معاون اول رییس جمهور
[۱] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۱۷۰۸۶۹۷
[۲] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۱۷۰۹۱۳۶
[۳] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۱۸۰۹۳۳۸
[۴] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۱۸۰۹۵۶۹
[۵] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۱۸۰۹۲۶۰
[۶] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۱۹۱۰۰۹۹
[۷] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۰۱۰۵۳۴
[۸] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۲۱۱۶۵۲
[۹] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۳۱۲۰۵۴
[۱۰] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۳۱۲۲۳۷
[۱۱] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۳۱۲۲۵۵
[۱۲] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۳۱۲۱۱۵
[۱۳] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۴۱۲۳۶۸
[۱۴] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۴۱۲۶۷۴
[۱۵] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۴۱۲۷۰۹
[۱۶] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۴۱۲۷۶۳
[۱۷] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۴۱۲۷۹۶
[۱۸] https://www.isna.ir/news/۹۶۱۰۲۴۱۲۸۲۴